Mooi, historisch én modern

Culemborg prijkt op de lijst van 12 meest aantrekkelijke kleine steden in Nederland. Om te beginnen komt dat door de fraaie ligging: in de Betuwe, aan de rivier de Lek. Die combineert perfect met de prachtige historische binnenstad. Bezoekers worden er aangenaam verrast door de mix van bezienswaardigheden, winkels en horeca. Andere plussen zijn de uitstekende bereikbaarheid – met auto en trein (NS-station) – en parkeergelegenheid op loopafstand van het centrum. Bovendien bruist het gastvrije Culemborg van energie. Geen wonder dat de provincie Gelderland Culemborg heeft uitgeroepen tot meest vitale binnenstad in haar formaat. Geen wonder ook dat retailexperts Culemborg aanhalen als schoolvoorbeeld van ‘de meest complete kleine stad van Nederland’.

In Culemborg doen we het samen

Het aantrekkelijkste én succesvolste kleine stadje van Nederland word je niet zomaar. Dat is het resultaat van de duurzame, nauwe samenwerking tussen de gemeente Culemborg, de VVBC (Vereniging Vastgoedeigenaren Binnenstad Culemborg) en het Gilde van ondernemers (retail, horeca, cultuur en andere dienstverleners). Deze samenwerking zorgt er ook voor dat nieuwe ondernemers in een warm nest landen. Basis voor de samenwerking is namelijk een positieve, duidelijke visie: een meerjarenplan voor de doorontwikkeling van Culemborg als gevarieerd koop- en ontmoetingscentrum. Diverse werkgroepen werken aan thema’s als Aantrekkelijke binnenstad, Sfeer en beleving en Leegstand en compacte binnenstad. De werkgroep Marketing en promotie heeft een frisse campagne voor de binnenstad ontwikkeld. De binnenstadregisseur coördineert al deze activiteiten. Bovendien word je als nieuwe ondernemer geholpen bij het vinden van de juiste winkellocatie en huisvesting. Daarvoor zorgt de matchmaker.

Uitstekend toekomstperspectief

Ondernemen in de binnenstad van Culemborg is nu en in de toekomst erg aantrekkelijk. Drie factoren spelen hierbij een rol:

  • Culemborg is populair bij inwoners, regioconsumenten en toeristen

    Bezoekers en inwoners komen graag in de binnenstad. Dat zie je terug in de leegstandscijfers. In oktober 2020 was de leegstand in het centrum nog 11,5%. Precies een jaar later is dat gedaald naar 4,5%, lager dan het landelijke leegstandgemiddelde. Wil je weten hoe dat komt? Neem dan contact op met de matchmaker.

  • Culemborg blijft groeien

    Het inwoneraantal van Culemborg is de afgelopen decennia sterk gegroeid. Die groei gaat in de komende jaren door. In 2030 zal Culemborg zo’n 33.000 inwoners tellen. Aan uitbreiding van huisvesting wordt al hard gewerkt. In de spoorzone zullen tot 2030 zo’n 2.000 nieuwe appartementen worden gebouwd.

  • Gemeente houdt de binnenstad compact en aantrekkelijk

    De gemeente heeft de grenzen van de compacte binnenstad vastgelegd. Hierbij zijn drie zones benoemd. Retailers en ondernemers worden aangemoedigd zich te vestigen in het kerngebied. Dit is hét gebied voor een aaneengesloten aanbod van detailhandel, horeca en publiekstrekkende dienstverlening. In het aanloopgebied is ruimte voor starters, creatieve broedplaatsen en winkels die per auto bereikbaar moeten zijn. Daarnaast is er het transformatiegebied dat vooral kansen biedt voor de transformatie van leegstand naar wonen.

Branchering

Dagelijks/supermarkt

Woning/kado

Schoenen

Optiek/juwelier

Electro/Tel

Sport/spel

Dienstverlening

Mode

Horeca

Cultuur

Media

Plant/dier

Verzorging

Leeg

Je ziet het: Culemborg is klaar voor jou.
Ben jij klaar voor Culemborg?
Neem dan contact op met